Aktuality

08.05.2024

Houby plněné Jánošíkovým oštěpkem

Naše sýry dokonale ladí s hlubokou, umamickou chutí hub. Vyzkoušejte recept na žampiony plněné sýrem, ideální pro lehké jarní jídlo!

Ingredience:

  • 12 velkých hub
  • 150g Jánošikova oštěpku
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo pažitka)

Příprava:

Houby omyjte a jemně odřízněte nožky, nechte celé klobouky. Nožky nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, smažte na středním plameni, dokud nezesklovatí. Přidejte nakrájené nožky hub a vše společně opékejte asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. V míse smíchejte osmažené ingredience, oštěpek a strouhanku. Každý klobouk naplňte připravenou nádivkou a jemně přitlačte, aby nádivka dobře vyplnila klobouky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut nebo na grilu, dokud houby nezměknou a nádivka navrchu nezhnědne. Před podáváním houby posypeme čerstvými bylinkami.

Certifikáty a ocenění