Aktuality

06.06.2019

„Gorolsko” pizza

Těsto:

40 dkg mouky hladké
10 dkg žitné mouky
Lžíce cukru
1 lžička soli
5 lžíc oleje
3 dkg čerstvé droždí i 4 lžíce teplé vody nebo balení sušených droždí (na 0,5kg mouky)
Hladká mouka pro zaprášení
1 sklenice teplé vody

Ingredience na pizzu:

2 balení Jánošíkův oštěpek uzený 160g
20 dkg slaniny nebo masitého bůčku, nakrájeného na tenké plátky
20 dkg poctivé masité klobásky
4 menší cibule
1x větší chilli paprička nebo pálivý kozí roh nakrájený na kolečka
Čerstvé bylinky na ozdobu
+ ingredience můžete zaměnit nebo přidat, podle toho co máte rádi

Recept:

Droždí vyklopte do misky, přidejte teplou vodu a cukr, důkladně promíchejte a odložte na 10min do teplého místa, aby droždí „nabylo”.
Hladkou a žitnou mouku vysypejte do mísy, přidejte sůl, droždí a sklenici teplé vody. Důkladně promíchejte a těsto vypracujte. Pokud se Vám těsto moc lepí přisypejte trochu hladké mouky, pokud je naopak málo spojené, přidejte trochu teplé vody. Těsto musíte vypracovat do měkké a jednolité hmoty. Nechejte těsto odpočinout pod utěrkou v teplém místě 10min. Poté do těsta vpracujte olej, tak aby jste dostali hladkou a elastickou strukturu těsta. Vypracované těsto vložte do mísy přikryjte útěrkou a nechejte v teple odpočinout 30 min. Těsto pod utěrkou nakyne a zdvojnásobí svůj objem.

Na pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou na kolečka osolte, opepřete a restujte na pánvi dozlatova. Jánošíkův oštěpek nakrájejte na podlouhlé plátky.
Těsto rozdělte na tři části, z každé části vyválejte kruh s vyššími okraji. Vyválené těsto dejte buď do formy na pizzu nebo na plech. Nezapomeňte dát na plech pečící papír ať se Vám těsto nepřipálí. Veškeré ingredience na pizzu si rozdělete na tři části. Na těsto rovnoměrně uložte cibuli, plátky slaniny nebo bůčku, klobásu, Jánošíkův oštěpek a chilli papričku, případně kozí rohy. Vložte do vyhřáté trouby na cca 15 min, pečte dozlatova. Opakujte tento postup se všemi díly těsta. Pizzu můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo obzvláštnit chuť brusinkovou marmeládou.

Autorem receptu je Grzegorz, Mniammniam.pl

Certifikáty a ocenění