Aktuality

27.09.2019

Houbaření v plném proudu

Haló haló, jsou mezi námi vášniví sběratelé hub?
Znalci lišek, dubových hřibů a smrkových dobře vědí, že houby a sýry pojí hluboké pouto, které na talíři představuje svátek všech chuťových smyslů. Ideální kombinaci tvoří, např. Při společém pečení, v koláčích a quichech, palačinách, s těstovinami nebo v sýrové polévce.
Jděte do lesa na podzimní procházku, vraťte se s košíky plnými lesních pokladů a vykoušejte lahodné kombinace. My Vám doporučujeme lahodný koláč s lesními houbami a Jánošikovým oštěpkem. Garantujeme Vám, že se do něj zamilujete neskonnou láskou.

Ingredience na těsto:
1,5 sklenice pšeničné mouky hladké
100g studeného másla
1/3 sklenice ledové vody
špetka soli

Ingredience pro nádivku:
300g lesních hub
1 cibule
pár větviček rozmarýnu
3 lžíce másla
čerstvě namletý pepř a sůl k dochucení
3 vejce
50g Jánošíkův oštěpek
1 sklenice smteny 18% nebo 30%
nať petržele

Příprava:

Prosijte mouku a smíchejte s máslem, přidejte sůl a hnětte, v průběhu postupně přidávejte vodu. Po vyhnětení vložte do lednice asi na půl hodiny a nechte odpočinout. Posmažte jemně nakrájenou cibuli na másle, přidejte nakrájené houby a vařte do měkka, asi 8 minut, dokud se tekutina neodpaří, okořeněte čerstvě mletým pepřem, solí a rozmarýnem. Vychlazené těsto rozválejte do tvaru dortové formy, rozložte do formy pečící papír, těsto na něj rozložte, vložte do trouby zahřáté na 200 stupňů po dobu asi 25 minut. Snižte teplotu trouby na 180 stupňů a v této době v oddělené míse smíchejte vejce se smetanou a nastrouhaný Jánošíkův oštěpek. Houby položte na dno koláče, jemně na ně nalijte krém tak, aby se rovnoměrně rozprostřel po celém povrchu koláče a vložte do trouby asi na 20-30 minut. Nakonec posypte petrželkou a můžete se nechat unášet lahodnou podzimní chutí.

Certifikáty a ocenění