Aktuality

30.07.2019

Jánošíkův oštěpek s chutí léta

Ingredience pro malinovo balsamikový dip:

150 g cukru
100 ml octu balsamico
200 g čerstvých malin

lngredience pro chutney z rebarbory:

1 červená cibule
2 stonky rebarbory
2 lžičky oleje
2 lžičky třtinového cukru
1 větvička tymiánu
½ lžičky plátků chilli papričky nebo 3 cm čerstvého zázvoru
volitelné: ok. 100 ml vody
sůl a pepř podle chuti

Ingredience na omáčku z červené cibule:

5 střední červené cibule
3 lžičky octu balsamico
1 lžíce cukru
1 list římského salátu
Sůl a pepř podle chuti
1 větvička čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy:

Malinovo balsamikový dip
Na pánev dáme cukr s balsamikovým octem, uvedeme do bodu varu a poté ještě 10 minut restujeme, poté přidáme čerstvé maliny a restujeme dokud se neodpaří veškerá tekutina.

Chutney z rebarbory
Cibuli a rebarboru ojemy a nasekáme na jemné kousky. Na rozehřátém oleji zesklovatíme cibuli, přidáme kousky rebarbory, cukr, tymián a pokud chceme dodat pálivost, přidáme chilli nebo najemno nastrouhaný zázvor. Restujeme, po celý čas mícháme do doby než všechny suroviny změknou. V případě, že se Vám voda vypařila a suroviny jsou stále tvrdé, přidáme trochu vody. Nakonec dochutíme pepřem a solí.

Omáčka z červené cibule
Cibuli krájíme na tenké plátky. Vložíme do kastrůlku společně s octem, cukrem a bobkovým listem. Za stálého míchání vaříme okolo 30 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Certifikáty a ocenění