Aktuality

18.08.2019

Queso Manchego z La Manche

Španělská historicko – geografická oblast Castile-La Mancha je proslavená zejména románem „Don Quijote de La Mancha”, oblast je uznávána jako kolébka „španělství”. Slavné jsou však nejen větrné mlýny Don Quijote, Sancho Panza a La Mancha. To co pro Italy znamená Parmigiano Reggiano, pro Řeky sýr feta a pro Horaly oštěpek, tím je pro Španěly sýr Queso Manchego. Jedna třetina výroby sýra ve Španělsku připadne právě na Queso Manchego pocházející z regionu La Mancha. K jeho výrobě je používáno mléko pocházející od ovcí rasy Manchego, které jsou krmeny trávou a rostlinami rostoucími pouze v oblasti La Mancha. Za svou jedinečou chuť vděcí Queso Manchego právě této jedinečné stravě, striktním metodám výroby a energii přírody plné slunce. Je to perfektní sýr jak pro osoby, které chtějí ochutnat typické španělské chutě, tak pro odobrníky a fajnšmekry, kteří se v zahraničních chutích již orientují.

Queso Manchego je tvrdý sýr s dlouhým zráním (zraje od 50 dnů až jeden rok). Na kůrce, která s časem zrání mění barvu ze světle hnědé na žlutou až tmavě šedou, je patrný charakteristický vroubkovaný vzor. Podle tradice sýr dozrává v koších používaných na seno a obilí. Spolu s procesem zrání se mění také jeho chuť. V mladých sýrech najdeme jemné tóny chutnající po karamelu a para ořeších s lehkou slanou koncovkou. S věkem se sýr více drobí a získává výraznou ostrou chuť. Nakrájený na kousky a namočený v olivovém oleji získává ještě větší výraznost. Nejlépe chutná jako tapas podávaný s Jamonem – španělskou zrající šunkou, chorizem, olivami, sušenými rajčaty, ořechy a čerstvým křupavým chlebem. Můžete jej také vyzkoušet servírovaný na tlustém krajíci ohřátého chleba, potřeného česnekem, olejem a rajčaty nebo na grilu s přídavkem nakyslé marmelády či fíkové omáčky. A samozřejmě nesmí chybět sklenka suchého červeného vína nebo sherry, která chuť sýru báječně doplní.

Certifikáty a ocenění