Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
18.08.2019
Queso Manchego z La Manche
Španělská historicko – geografická oblast Castile-La Mancha je proslavená zejména románem „Don Quijote de La Mancha”, oblast je uznávána jako kolébka „španělství”. Slavné jsou však nejen větrné mlýny Don Quijote, Sancho Panza a La Mancha. To co pro Italy znamená Parmigiano Reggiano, pro Řeky sýr feta a pro Horaly oštěpek, tím je pro Španěly sýr Queso Manchego. Jedna třetina výroby sýra ve Španělsku připadne právě na Queso Manchego pocházející z regionu La Mancha. K jeho výrobě je používáno mléko pocházející od ovcí rasy Manchego, které jsou krmeny trávou a rostlinami rostoucími pouze v oblasti La Mancha. Za svou jedinečou chuť vděcí Queso Manchego právě této jedinečné stravě, striktním metodám výroby a energii přírody plné slunce. Je to perfektní sýr jak pro osoby, které chtějí ochutnat typické španělské chutě, tak pro odobrníky a fajnšmekry, kteří se v zahraničních chutích již orientují.
Queso Manchego je tvrdý sýr s dlouhým zráním (zraje od 50 dnů až jeden rok). Na kůrce, která s časem zrání mění barvu ze světle hnědé na žlutou až tmavě šedou, je patrný charakteristický vroubkovaný vzor. Podle tradice sýr dozrává v koších používaných na seno a obilí. Spolu s procesem zrání se mění také jeho chuť. V mladých sýrech najdeme jemné tóny chutnající po karamelu a para ořeších s lehkou slanou koncovkou. S věkem se sýr více drobí a získává výraznou ostrou chuť. Nakrájený na kousky a namočený v olivovém oleji získává ještě větší výraznost. Nejlépe chutná jako tapas podávaný s Jamonem – španělskou zrající šunkou, chorizem, olivami, sušenými rajčaty, ořechy a čerstvým křupavým chlebem. Můžete jej také vyzkoušet servírovaný na tlustém krajíci ohřátého chleba, potřeného česnekem, olejem a rajčaty nebo na grilu s přídavkem nakyslé marmelády či fíkové omáčky. A samozřejmě nesmí chybět sklenka suchého červeného vína nebo sherry, která chuť sýru báječně doplní.