Aktuality

26.06.2024

Shakshouka s zeleným bobem a Jánošíkovým oštěpkem

Prázdniny jsou časem cestování a objevování nových chutí. Co takhle kulinářskou cestu, která kombinuje aromatické ingredience z různých částí světa? Seznamte se s receptem na Shakshouku se zeleným bobem, pórkem a cuketou, inspirovaný cestami po Blízkém východu. Jedná se o jednoduché a chutné jídlo, které se skvěle hodí na letní stůl.

 

Ingredience:

 

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 pórek nakrájený na plátky

• 1 cuketa nakrájená na kostičky nebo plátky

• 1 šálek vařeného zeleného bobu

• 4 vejce

• 100g uzeného Jánošíkova oštěpku

• 1/2 lžičky kmínu

• 1/2 lžičky mletého koriandru

• 1/4 lžičky chilli vloček (volitelně)

• Sůl a pepř na dochucení

• Nasekaná petrželka, čerstvý kopr

 

Příprava:

Zahřejte olivový olej ve velké pánvi na středním plameni. Asi 5 minut opékejte pórek, poté přidejte cuketu a opékejte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte uvařený bob opékejte další 2-3 minuty. Dochuťte kmínem, koriandrem, chilli vločkami (pokud používáte), solí a pepřem. Smažte 1–2 minuty a míchejte, aby se koření spojilo. Do zeleniny na pánvi udělejte 4 malé prohlubně a do každé rozklepněte jedno vejce. Pánev přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud bílky neztuhnou a žloutky jsou ještě lehce tekuté, asi 5-7 minut. Nakonec přidejte sýr, pánev na chvíli přikryjte, aby se sýr lehce rozpustil. Před podáváním posypejte nasekanou petrželkou a koprem.

Certifikáty a ocenění