Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
15.12.2023
Vánoční kuřecí závitky plněné Jánošíkovým oštěpkem
Máte již hotové menu pro štědrovečerní večeři?
Pokud hledáte inspiraci pro vynikající a snadný pokrm, máme pro vás něco speciálního!
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- 200 g Jánošíkova oštěpku
- 4 plátky uzené slaniny
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 lžíce medové hořčice
- Sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje na smažení
Švestková omáčka:
- 200 g vypeckovaných sušených švestek
- 1 sklenice červeného vína
- 1 šálek vývaru
- 1 polévková lžíce medu
- Sůl, čerstvě mletý černý pepř
Příprava:
Kuřecí prsa položíme na prkénko a zlehka je naklepeme paličkou na maso. Každé prso dochutíme solí, pepřem a potřeme medovou hořčicí. Položíme na něj plátek uzené slaniny a nastrouhaný uzený oštěpek. Posypeme čerstvým rozmarýnem. Srolujeme prsa do rolády, zajistíme párátky nebo svážeme kuchyňským provázkem. Na pánvi rozehřejeme olej a kuřecí závitky opečeme ze všech stran dozlatova. Závitky vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě asi 25–30 minut při 180 °C. Švestky zalijeme červeným vínem a necháme asi 30 minut změknout. Do hrnce nalijeme víno se švestkami, přidáme vývar a med. Vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne a švestky nezměknou. Omáčku dochutíme solí a pepřem podle chuti. Můžeme ji také rozmixovat, abychom získali hladkou konzistenci. Závitky podáváme se švestkovou omáčkou.