Aktuality

09.12.2024

Zapečený Jánošíkův oštěpek se švestkovo-pomerančovou omáčkou a pekanovými ořechy

Překvapte své blízké o letošních svátcích originální kombinací chutí! Připravte si zapečený sýr se švestkovo-pomerančovou omáčkou a pekanovými ořechy – pokrm, ve kterém se snoubí tradice s trochou moderny. Jedinečné, uzené aroma oštěpku, sladkost švestek a pomerančů, nádech zázvoru a křupavých oříšků – nezní to jako dokonalá harmonie na vánoční stůl? Recept je jednoduchý, rychlý a efekt je… vynikající!

Ingredience (na 4 porce):

  • 4 ks sýra Jánošíkův oštěpek
  • 150 g sušených švestek
  • 1 pomeranč (šťáva a kůra)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1/2 lžičky zázvoru (čerstvého, nastrouhaného nebo sušeného)
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 50 g pekanových ořechů (nebo vlašských ořechů)
  • Čerstvý tymián na ozdobu

Příprava:

Švestky nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Přidáme pomerančovou šťávu a kůru, med, zázvor, skořici a špetku soli. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud švestky nezměknou a omáčka nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vody. Omáčku rozmixujeme do hladka (nebo ponecháme kousky švestek, pokud dáváme přednost texturě). Troubu předehřejeme na 180°C. Oštěpek dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10–15 minut, nebo dokud se mírně nerozpustí a nezezlátne. Ořechy opékáme na suché pánvi 2-3 minuty, dokud nepustí své aroma. Oštěpek vyndáme z trouby a dáme na talíře. Přelijeme švestkovo-pomerančovou omáčkou a posypeme opraženými ořechy. Pokrm ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme teplé, nejlépe s křupavou bagetou.

Certifikáty a ocenění