Aktuality

12.05.2023

Slaný jarní dortík s Jánošíkovým oštěpkem a chřestem

Ingredience na těsto:

  • 300g pšeničná mouka
  • 180g máslo
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 500g fazole na zatížení těsta při pečení

 

Nádivka:

  • 2 středně velké svazky chřestu
  • 5 vajec
  • 600 ml smetany 18%
  • 300g Jánošíkův oštěpek
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Pšeničnou mouku prosejeme do mísy, dáme sůl, máslo. Vypracujeme rukama těsto, dodáme vejce a znovu vypracujeme těsto. Těsto pak necháme odpočinout v lednici na hodinu.

Chlazené těsto rozválíme na 0,5cm hrubý plát a vložíme do máslem vymazané formy. Těsto propícháme vidličkou, na horní část vložíme pečící papír a rovnoměrně rozložíme fazole. Pečeme 15-20 min, následně sundáme papír a fazole a dopečeme ještě cca 15 min.

Vejce rozšleháme dodáme smetanu a koření. Chřest umyjeme, odlámeme zdřevnatělé konce a odkrojíme hlavičky. Chřest nakromíme na 0,5cm plátky a přidáme do rozšlehaných vajec smetany a koření. Jánošíkův oštěpek nakrojíme na kostky 1 cm a vložíme do mísy s rozšlehanou smetanou. Masu vylejeme na upečené těsto a na ní uložíme chřest a zapečeme na 180C po dobu 30 až 40 min.

Certifikáty a ocenění