
12.05.2023
Slaný jarní dortík s Jánošíkovým oštěpkem a chřestem
Ingredience na těsto:
- 300g pšeničná mouka
- 180g máslo
- 2 vejce
- ½ lžičky soli
- 500g fazole na zatížení těsta při pečení
Nádivka:
- 2 středně velké svazky chřestu
- 5 vajec
- 600 ml smetany 18%
- 300g Jánošíkův oštěpek
- ½ lžičky muškátového oříšku
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Pšeničnou mouku prosejeme do mísy, dáme sůl, máslo. Vypracujeme rukama těsto, dodáme vejce a znovu vypracujeme těsto. Těsto pak necháme odpočinout v lednici na hodinu.
Chlazené těsto rozválíme na 0,5cm hrubý plát a vložíme do máslem vymazané formy. Těsto propícháme vidličkou, na horní část vložíme pečící papír a rovnoměrně rozložíme fazole. Pečeme 15-20 min, následně sundáme papír a fazole a dopečeme ještě cca 15 min.
Vejce rozšleháme dodáme smetanu a koření. Chřest umyjeme, odlámeme zdřevnatělé konce a odkrojíme hlavičky. Chřest nakromíme na 0,5cm plátky a přidáme do rozšlehaných vajec smetany a koření. Jánošíkův oštěpek nakrojíme na kostky 1 cm a vložíme do mísy s rozšlehanou smetanou. Masu vylejeme na upečené těsto a na ní uložíme chřest a zapečeme na 180C po dobu 30 až 40 min.
Certifikáty a ocenění




