Aktuality

15.04.2024

Lilkový řízek s horalským sýrem

Už jste slyšeli o rostlinném kulinářském hitu, který ovládl Instagram?

Po fenoménu květákového steaku přišla éra lilkového řízku – dokonalé vegetariánské náhrady tradičních masových řízků. Co kdybychom k nim přidali trochu horalskho akcentu?

Ingredience:

  • Velký lilek
  • Vejce
  • Pšeničná mouka
  • Strouhanka nebo panko
  • 100 g strouhaného Jánošíkova oštěpku
  • Sůl, pepř, sladká paprika
  • Olej na smažení

Způsob přípravy:

Lilek zabalený do alobalu pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 60 minut. Poté ochlaďte, oloupejte a jemně rozmačkejte vidličkou, dokud nebude hladká. Připravte si tři misky – do jedné dejte mouku s kořením, do druhé rozšlehané vejce, do třetí panko nebo strouhanku smíchanou se strouhaným sýrem. Každý kousek lilku namáčejte nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve směsi strouhanky nebo panko se sýrem. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky opečeme z obou stran do zlatova. Podávejte horké s oblíbenými přísadami.

Certifikáty a ocenění